Daca nu aveti solutii atunci de ce morti vostri mai stati bagabontilor la guvern ducetiva in gitu mami voastre de bagobonti lasati tara in pace parazitilor ati futut tara asta dela jidanul ala imputit de iliescu si pina acum nu mai vermi aiti fost la conducere , romania ar merge perfect de bine fare parati la conducere , si tot mapamondul la fel nu are nevoie de conducatori sper sa ne deschidem mintea sa vedem ce monscti ne conduc .
Vârsta de pensionare creşte, dar statul nu dă semne că ar susţine printr-o strategie coerentă înfiinţarea de locuri de muncă pentru cei trecuţi de prima tinereţe.
Pentru românii de vârsta a treia nu există politici de încurajare a preluării lor de către instituţii, nici măcar de stimulare a lor să-şi caute loc de muncă. În plus, nu există un echilibru al măsurilor pentru crearea locurilor de muncă nici pentru tineri. Dacă nici copiii, nici părinţii lor nu au loc de muncă, avem de-a face cu familii întregi care trăiesc la limita subzistenţei.
Pe fondul unor politici sociale aberante precum menţinerea artificială a salariului minim garantat în plată la nivele care fac ca aproape jumătate din lucrători (deci persoane active) să fie asistaţi social (alocările pentru asistenţa socială sunt circa 38%), se complică şi mai mult elaborarea unor politici publice care să poată fi ulterior şi reflectate într-o strategie legislativă coerentă.
Cum pot fi avantajaţi vârstinicii
"Evident că asistenţa socială trebuie să fie direcţionată către grupurile de persoane defavorizate. E o problemă de politică socială: este bine că se dă dreptul să se cumuleze pensia cu salariul, sau să se cumuleze jumătate de salariu şi pensia, sau să se cumuleze jumătate de pensie cu salariul sau cât timp se munceşte nu se poate? Răspunsurile la toate acestea dau evident rezultate diverse pentru integrarea persoanelor de vârsta a III-a pe piaţa muncii, dar şi o formă de echilibru între avantajarea integrării tinerilor pe piaţa muncii faţă de integrarea persoanelor de vârsta a treia", afirmă Bogdan Iuliu Hossu, preşedintele Cartel Alfa.
Soluţiile statului
În practică, statul român are două pârghii de intervenţie. Prima este subvenţia la angajare pentru anumite categorii de şomeri, între care şi persoanele de peste 45 de ani. Pe lângă scutirea de contribuţia socială din salariul brut către fondul de şomaj (0,5% pentru salariat, 0,5% pentru angajator) pe 12 luni, pe aceeaşi perioadă angajatorul primeşte şi o subvenţie egală cu valoarea indicatorului social de referinţă (500 lei), cu condiţia menţinerii locului de muncă pe cel puţin doi ani. Nu garantează însă nimeni că după doi ani persoana respectivă nu este concediată.
"O formă de sprijin constă în politica economică generală a guvernului", ne spune Iulian Stănescu, cercetător la Institutul pentru Cercetarea Calităţii Vieţii. Cum guvernul actual, instalat în mai 2012, a continuat politica de austeritate, asistăm la o plafonare a numărului de locuri de muncă la sub 4,4 milioane. "Ca atare, indiferent de dinamica sezonieră din datele oficiale, fie că vorbim de ANOFM sau INS, şomajul rămâne la acelaşi nivel din ultimii ani. Creşterea economică de tip recesionar în care se află România din 2011 este prea redusă pentru a avea un efect semnificativ pe piaţa forţei de muncă", consideră Stănescu.
Sunt preferaţi şomerii pensionarilor
Rata şomajului pentru românii între 40-49 de ani este mult peste media naţională, iar creşterea vârstei de pensionare pare a fi doar o modalitate prin care statul se spală pe mâini de responsabilitatea plătirii pensiei.
Problema este astfel preluată de cetăţeni în căutarea unui loc de muncă. Şomerii care se apropie de vârsta de pensionare şi care nu reuşesc să se integreze pe piaţa forţei de muncă, nu vor fi acoperiţi în totalitate de ajutoarele de somaj. Pentru că acestea se acordă doar pe o durată limitată. Statul român consideră că e mai ieftin să întreţină şomerii peste 45 de ani decât alţi pensionari.
A crescut din nou şomajul
Rata şomajului din luna august, anunţată ieri de INS, a fost estimată la 7,5%, în creştere cu 0,6 puncte procentuale faţă de nivelul înregistrat în luna august 2012. Rata şomajului este mai mare în rândul bărbaţilor (8%), depăşind cu 1,5 % rata şomajului la femei (6,7%). Numărul şomerilor (persoane între 15 şi 74 ani), estimat pentru luna august este de 744.000 persoane, în creştere atât faţă de luna precedentă (739.000 persoane) cât şi faţă de aceeaşi lună din anul precedent (693.000 persoane).
sursa
0 commenti:
Posta un commento