Negocierilor purtate între reprezentanţii forurilor de la Bruxelles îi lasă pe fermieri fără subvenţia de la stat și provoacă scindări în rândul acestora.
Politica Agricolă Comună (PAC) pentru perioada 2014-2020 aduce schimbări legate de modul în care vor fi calculate subvenţiile. În prezent, agricultorii primesc subvenţii din două surse: fonduri europene şi bugetul naţional. În următorii 8 ani, valoarea fondurilor alocate de guvernele ţărilor europene trebuie să scadă etapizat. Valoarea fondurilor pentru plăţile directe naţionale complementare (CNDP) care vor fi alocate în 2015 vor reprezenta 75% din valoarea celor din 2013, iar cele din 2020 trebuie limitate la cel mult 50% din valoarea celor plătite pentru campania 2013.
Până în momentul de faţă, autorităţile nu au stabilit câţi bani vor da în cuantumul subvenţiei pe suprafaţă pe 2013, potrivit datelor furnizate la cererea EVZ de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA).Valoarea subvenţiei pe hectar, plătită din fonduri europene, este calculată la aproximativ 139 euro, din care va fi scăzut un coeficient de corecţie de 10-12%.
Mărul discordiei
O altă opţiune aflată la dispoziţia statelor membre, cu impact asupra nivelului subvenţiilor, se referă la flexibilitatea între pilonii PAC. Primul pilon se referă la plăţile directe, adică subvenţii, iar Pilonul al II-lea la dezvoltare rurală, adică investiţii. Statele membre au posibilitatea de a transfera 15% din sumele disponibile pentru Pilonul I către Pilonul al II-lea. O altă posibilitate este de a transfera 25% din fondurile allocate Pilonului al doilea către Pilonul I.
Transferul fondurilor a fost unul dintre motivele care au dus la ruperea colaborării dintre Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli (LAPAR) și Alianța Ro-Pac. LAPAR dorea ca banii necheltuiți din Pilonul I să meargă spre subvenții pe suprafață, în vreme ce Ro-Pac dorea ca fondurile alocate pentru subvenții să fie diminuate, iar "economiile" să ajungă la programele de investiții, inclusiv la micii fermieri.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a fost mai tranșant: nu se vor transfera bani pentru că oricum sumele disponibile sunt prea mici.
"Nu vom putea transfera fonduri de la un pilon la altul pentru că și așa sunt fonduri insuficiente ca să ajungeți la un nivel al subvențiilor similar cu cel din Polonia. Comisia Europeană a propus niște sume, Consiliul a aprobat sume mai mici pentru România", a declarat ministrul Constantin, la lansarea PNDR-ului realizat de Ro-Pac.
Prima pentru primele 30 de hectare
Totodată, a fost introdusă o schemă opţională pentru statele membre, care dă posibilitatea acordării unor plăţi suplimentare, limitate la 30 ha în fiecare fermă. Opţiunea pentru un procent ridicat de redistribuire poate duce la un transfer important de fonduri de la fermele mari către cele mici, în interiorul Pilonului 1. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, spune că un fermier care deţine 100 de hectare de teren va primi subvenţii diferenţiat, prin introducerea plăţii redistributive. Pentru primele 30 de hectare, subvenţia va fi de circa 175 de euro/ha, iar pentru restul de 70 de hectare de 150 de euro/ha.
Noua PAC aduce schimbări în ceea ce priveşte modul în care vor fi subvenţionaţi marii fermieri. De exemplu, în urma trialogului Parlament – Comisie – Consiliu s-a decis tăierea cu 5% a subvenţiilor care depăşesc 150.000 de euro/fermă/an.
De asemenea, s-a decis creşterea ratei de co-finanţare din partea UE pentru regiunile mai puţin dezvoltate, posibilitatea creşterii graduale a subvenţiilor primite de statele membre care primesc mai puţin de 90% din media europeană, implementarea unui program special de sprijin pentru micii fermieri prin care aceştia pot opta să primească o plată unică per fermă, între 500 şi 1.250 de euro anual.
Tinerii fermieri sunt în centrul atenţiei în noua PAC. Un procent de 5% din suma pentru plăţi directe acordată fiecărui stat membru trebuie să fie direcţionată spre tinerii fermieri. Aceştia vor primi, pe lângă prime de instalare în mediul rural, care vor merge până la 70.000 de euro, şi ajutor suplimentar de 25% pe durata primilor 5 ani, pentru suprafeţe până la 90 de ha.
sursa
0 commenti:
Posta un commento