04:59
0



Urbanizarea si atentia deosebita pentru igiena ar putea explica numarul mare de oameni cu boala Alzheimer in tarile dezvoltate, potrivit unui nou studiu.


Expunerea redusa la germenivirusuri si paraziti face rau sistemului imunitar. Cercetatorii de la Universitatea Cambridge, Marea Britanie, au asociat igiena excesiva cu riscul ridicat de dementa in tarile civilizate. Specialistii au comparat incidenta dementei in 192 de tari si au descoperit ca boala Alzheimer este mai comuna statelor in care exista sisteme sanitare mai bune, o atentie mai mare acordata igienei si mai putine boli infectioase, noteaza „The Telegraph“. 


Exista o variatie de 43% in ceea ce priveste boala Alzheimer intre tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare, au concluzionat cercetatorii.   


„Ipoteza igienei, care sugereaza o legatura intre mediile curate si un risc crescut pentru anumite alergii si boli autoimune, este bine-cunoscuta. Credem ca acum putem adauga si boala Alzheimer pe aceasta lista“, declara Molly Fox, cercetator-sef la Universitatea Cambridge. 


Celulele T responsabile cu inflamarea creierului celor bolnavi de Alzheimer  


In cazul persoanelor care respecta cu strictete regulile de igiena, evident, contactul cu agenti infectiosi este mai mic. Asa se explica de ce numarul celulelor albe, un element cheie al sistemului imunitar, este mai mic. In special, celulele T sunt cele afectate, ele avand o varietate de functii, inclusiv atacul si distrugerea organismelor straine si antrenarea altor parti ale sistemului imunitar.  


Disfunctiile acestor celule pot da nastere inflamatiilor si bolilor autoimune. Carenta de celule T este asociata cu tipul de inflamatie specifica bolii Alzheimer. „Expunerea la microorganisme este foarte importanta pentru echilibrarea sistemului imunitar“, noteaza cercetatorii.   


Inca de la inceputul secolului al XIX-lea, aceasta expunere la microorganisme a inceput sa scada in natiunile civilizate din cauza contactului redus cu animalele, cu fecalele si cu pamantul. „Cresterea sperantei de viata si incidenta bolii Alzheimer in tarile dezvoltate sunt poate cele mai mari provocari ale vremurilor noastre. Astazi, peste 50% din cei care sufera de boala Alzheimer traiesc in tarile dezvoltate, iar pana in 2025 se asteapta ca acest numar sa fie mai mare cu peste 70%“, spune dr. Fox.   


Specialistii cred ca „ipoteza igienei“ este foarte relevanta in copilarie, atunci cand sistemul imunitar este in dezvoltare. Dar in cazul bolii Alzheimer, expunerea la microbi de-a lungul vietii poate fi la fel de importanta, spun oamenii de stiinta. De fapt, celulele T isi pot atinge numarul maxim in diverse perioade ale vietii, cum ar fi adolescenta sau varsta mijlocie.


Accesul la apa potabila, un factor in cresterea incidentei bolii Alzheimer   


„Stim cu totii de ceva vreme ca numarul bolnavilor de Alzheimer este diferit de la tara la tara. Totusi, este greu de dat vina pe un singur factor, iar acest studiu nu anuleaza rolul altora, cum ar fi diferentele dintre stilurile de viata ale pacientilor: dieta, educatia si starea de sanatate a natiunii, lucruri care stim sigur ca joaca un rol important“, declara si specialistul James Pickett, implicat in studiu.  


Expertii spun ca, desi studiul a luat in considerare faptul ca oamenii au o speranta de viata mai mare in tarile occidentale, nu a tinut cont ca asemenea tari au un sistem de raportare mai bun si boala Alzheimer este mai bine documentata.  


Accesul la apa potabila a fost un domeniu care a avut un impact major asupra numarului bolnavilor de dementa. Tari ca Marea Britanie si Franta aveau o incidenta cu 9% mai mare de dementa, fata de tari precum Kenya sau Cambodgia, unde mai putin de jumatate din populatie are acces la apa potabila. Un tipar asemanator a reiesit din comparatia tarilor cu rate mari sau mici de boli infectioase. Elvetia si Islanda, tari cu rate mici de boli infectioase, au inregistrat cu 12% mai multi oameni bolnavi de Alzheimer decat Ghana sau China, unde procentul bolilor infectioase este ridicat.  


Mai bine la sat, decat la oras   


Cu cat o tara este mai urbanizata, cu atat exista mai multi bolnavi de dementa, speranta de viata in tara respectiva neavand vreo relevanta.  


In Australia si Marea Britanie, unde peste trei sferturi din populatie traieste in zone urbane, incidenta bolii Alzheimer este cu 10% mai mare decat in Bangladesh sau Nepal, unde mai putin de 10% din populatie locuieste la oras.   


Cercetarile anterioare au demonstrat faptul ca dementa afecteaza mai putin oamenii din America Latina, China si India, decat pe cei din Europa. Chiar si in aceste regiuni, numarul bolnavilor este mai crescut in zona urbana decat in cea rurala.


sursa

0 commenti:

Posta un commento